Datum objave: 20. februar 2018Kategorija: Društvo

Kdo smo?

Spoznajte ekipo, ki vodi Društvo za permakulturo Slovenije. Družimo se na mesečnih srečanjih in organiziramo dogodke, izobraževanja in vse ostalo kar spada zraven.

Primož Turnšek

Šempeter, Savinjska dolina

Biologija, ekologija in rastline me zanimajo že od otroštva. Uživam, ko se učim o naravi, tako skozi teorijo kot izkušnje. Skozi študij mikrobiologije sem svoje znanje in razumevanje narave poglobil in dobil vpogled v procese, ki delujejo v ekosistemih.

Permakultura mi je odprla svet v sistemsko razumevanje in celostno načrtovanje okolja, ki upošteva tako naravo, kot ljudi. V kontekstu permakulture me zanima predvsem pridelava hrane in kmetijstvo, ter načrtovanje trajnostnih in regenerativnih načinov kmetijstva. Poleg vodenja društva v DPS delujem kot permakulturni načrtovalec in učitelj.

Lara Kastelic

Grosuplje

Vedno znova me nagovarja vprašanje sobivanja v skupnosti, proces povezovanja in skupne rasti. Ostajam v vprašanju, kako celostno živeti in izobraževati, zato so mi v navdih ekovasi in alternativni načini poučevanja. Moje znanje in izkušnje uporabljam pri delu s skupinami, tako pri najmlajših, mladih in tudi tistih malo starejših. Ko imam vsega dovolj, pa se najrajši družim s kako dobro knjigo ali pa vodenimi barvicami.  

Permakultura mi je v življenje prinesla jasnost, da moje ideje niso samo moje, ampak da imajo rep in glavo in da nekam “pašem”. V društvu pogosto moderiram procese in sem vključena v projekt Otroci v permakulturi.

Zakaj živimo, če ne zato, da bi drug drugemu lajšali življenje?George Eliot

Alex Eržen

Sovodenj, Poljanska dolina

Moje strasti so neukrotljive in neudomačene in nikoli ne vem točno kje se potikajo. V grobem nekje med rastlinami (sploh mojimi sobnimi žvircami), dizajnom in umetnostjo, kdaj grejo pa tudi do sociologije in aktivizma, filozofije ali pa kakšnih drugih svetlečih stvari. Podobno kot one se tudi jaz veliko klatim naokoli.

Permakultura mi je bila način življenja še prej kot sem spoh vedel_a, da obstaja beseda zanjo. Potem pa sem šel_la na PDC. Ostalo je zgodovina.

Everything is connected.

Petra Jazbec

Kmetija Veles, Svinjsko / Posavje

Obnova zapuščene kmetije na obrobju Posavja z Dolenjsko je močna vez s permakulturo, kot celoto, v mojem življenju. Na hribu organsko ustvarjamo trajnostno iniciativo, ki skupaj kreira projekte, prostor, skupnost in vabi k sodelovanju. Tako je nastal Zavod Veles in jaz njegova direktorica - mama, ki vzgaja svojega 'otroka' skupaj z ostalimi soustvarjalci.

Trajnost in celovitost sta zame ogromni vrednoti, ki ju zapakiram v vsako svoje delovanje. Permakultura me je ponovno spomnila, kako pomembna je skrb za ljudi: za sočloveka in zase. Hvaležna sem ji za to.

Posodabljamo tradicijo!

Tina Pernuš

Britof, Kranj

Sem velika ljubiteljica narave in jo dojemam kot našo veliko učiteljico na vseh področjih življenja, tako z vidika osebne rasti, odnosov, družbe in okolja. V mojem življenju je velik pečat pustilo aktivno skavtsko udejstvovanje, kjer sem življenje spoznavala kot igro in svet kot igrišče. Še vedno sledim misli ustanovitelja skavtov Bi-Pija, da bi svet zapustila za spoznanje boljši, kot sem ga prejela.

V permakulturi sem našla temelje svojega delovanje in formalno izobrazbo krajinske arhitektke in naravovarstvenice uspela povezati s svojimi notranjimi vrednotami. V društvu sem aktivna predvsem na področju oblikovanja in načrtovanja prostora, vključena sem tudi v projekt Otroci v permakulturi.

Jošt Kozelj

Drulovka pri Kranju in Virštanj pri Podčetrtku

Iskanje resnice, raziskovanje samega sebe, svojih moči in omejitev, me je pripeljalo do raziskovanja narave in družbe. Permakultura mi služi kot orodje za udejstvovanje in kreiranje.

Organizacija dogodkov, povezovanje, naravna gradnja in preprosto življenje v naravi z vsemi starostnimi skupinami mi v tem času bogatijo življenje.

Življenje je preprosto. Ohranimo preprostost.

Melanie Vuga

Šempeter pri Gorici, Nova Gorica

Moj cilj je naučiti se vse, kar se da o presečišču naravne in kulturne dediščine naših krajev, bolj specifično mojih krajev, t.j. Primorska. Fascinira me popolna povezanost pred-krščanskih starovercev s svojim okoljem, kar tudi sama skušam na sodoben način vpeljati v svoje življenje. Permakultura mi na zelo podoben način predstavlja celosten sistem, kako biti popolnoma povezan z naravo in živeti trajnostno. Odkar sem odkrila permakulturo imam veliko pozitivnejši pogled na prihodnost našega planeta.

Iskreno verjamem, da preko DPS aktivno ustvarjam in delam v prid sebi, drugim in našemu skupnemu okolju.

Vse v pravšnji meri.

Tomislav Gjerkeš

Ljutomer/Prlekija

Predvsem me fascinira človek v vsej raznolikosti in potencialu, seveda pa sem sam sebi največja skrivnost. Združba entuziastov v DPS, kateri razumejo, da je za kvaliteto bivanja odločilno okolje v katerem se gibljemo, ter da je potrebno vlagati tako v naravo kot v ljudi, me hrani, podpira in upam, da zmorem to tudi vračati. Permakultura je drugačen način razmišljanja, je funkcionalni pristop uresničevanja idej, katera pa vsak svoj korak uravnava po etiki, katera izvira iz kulture ameriških in avstralskih staroselcev. V podivjanem svetu zahodnega človeka mi permakultura nudi vzporeden svet, kjer lahko konstruktivno nagovarjam potrebe aktualnega časa in prostora. Ukvarjam se z načrtovanjem ekosistema, ustvarjanjem in nego socialnih organizmov, zadnje čase pa se veliko posvečam izobraževalnem sistemu - predvsem načrtovanju okolice šole kot učnega pripomočka. Načrtovano tudi rad izdelam.

Zrelost je dosegel, kdor sam sebi več ne nasede. - Heimito von Doderer

Neža Novak

Žabnica, Ljubljansko Barje

Trenutno me najbolj privlačijo regenerativne metode življenja, povezava s sabo in okoljem v katerem se nahajam. To skušam doseči skozi meditacijo in fizične prakse, ki podpirajo regeneracijo tal in tudi socialnega okolja.

Praktično sem še čisto na začetku svoje permakulturne poti in te dni usmerjam pozornost kompostiranju in sistemom ustvarjanja okolja, ki podpirajo rast prsti, vrstno raznolikost ter povezave med različnimi elementi celote življenja.

When the heart opens there are no strangers.  - Ian McCrorie

Katja Štemberger

Koćanija, Ilirska Bistrica

Moje strasti so : človek, narava, bivanje in sobivanje; odnosi in robovi, rodovitnost in viri, prepoznavanje in ustvarjanje priložnosti.

Ljubiteljica narave in naravne gradnje, sonaravnega in samozadostnega bivanja, sodelovanja s potencialom vode, Zmajeva sanjalka in raziskovalka v soustvarjanju lahkotnosti (s samimi sabo, med ljudmi, prostori, projekti in v življenju).

Permakultura in vse, kar se gremo znotraj, ne obsoja temveč prepoznava vrednost in obilje vsakega člena posebej (živega in neživega). Uči nas videti in ceniti obilje vsega, ter to povezati v rodovitno celoto in pridonos. 

Permakultura zame predstavlja etičnost in nivo bivanja, ki si ga vsi zaslužimo in smo ga vredni.

Življenje pripada tistim, ki verjamejo v lepoto svojih sanj. - Eleanor Roosevelt

Vesna Mitrović

Maribor, Virštanj

Vso življenje je ples, koreografija je oblikovana po principih ljubečega delovanja. Ko se zavem preprostosti in povezanosti vsega bivanja, se rodi čutenje magičnosti. 

Ta magičnost me usmerja v ustvarjanju vzorcev in oblik v interierju, produktih in grafičnih elementih. Permakultura me pri tem podpira, da raziskujem še globlje, še širše.

Na koncu je vse-eno.

Nina Kozin

Brajkovići, hrvaška Istra

Od nekdaj me je zanimalo kako stvari delujejo in zakaj. Ti dve preprosti vprašanji sta me popeljali na barvito pot s postajami na najrazličnejših koncih našega planeta. Ko sem se srečala s premakulturno filozofijo razumevanja sveta, so se razni uvidi povezali v jasnejšo sliko, druženje in delovanje s podobno mislečimi pa mi daje upanje za svetlejšo prihodnost.

Učenje je (p)ostalo moj način življenja, trenutno pa me najbolj pritegnejo sociokrativno vodenje (arhitekturnih) projektov, uporaba naravnih materialov za gradnjo, brušenje svoje človeškosti v vrvežu življenjskih procesov ter raziskovanje premikov svojega telesa skozi kontaktno improvizacijo.

Kritično zavedanje je razumevanje zakaj pojav obstaja, kako deluje ter kako vpliva na družbo.- Brené Brown