Datum objave: 02. december 2020Kategorija: Društvo

Domačija Mokovec, prostor ustvarjanja in spreminjanja

Smo družina in drugi sostanovalci (trenutno nas na domačiji živi in ustvarja 6 odraslih), kateri živimo in ustvarjamo na kmetiji, ki je bila mnogo let zapuščena. Naša vizija je ustvariti topel dom, ne samo za nas, ampak tudi za druge. Prostor, kjer se človek lahko odmakne od mestnega vsakdana, si oddahne, začuti in živi utrip narave, pogleda na svoje življenje z drugega zornega kota, se prelevi in na novo poleti.

Poleg tega si želimo, da bi bila domačija ustvarjalni poligon na različnih področjih trajnostnega in preprostega bivanja, kot je naravna gradnja, vrtnarjenje, permakulturno urejanje krajine in njenih elementov, zeliščarstva, izobraževanja in doživljajske pedagogike za vse generacije. Raziskujemo, kako lahko na preprost in radosten način soustvarjamo ter živimo.

V letošnjem letu smo zares začeli ustvarjati. 

Veliko smo (dobro leto in pol) opazovali in še vedno opazujemo elemente narave, pokrajine in nas (človeka). Preko tega smo počasi določili glavne bodoče elemente domačije in njihove povezave: skupnostna kuhinja in osrednji prostor druženja na prostem (ogenj, igrala), WC-ji, tuši, rastlinska čistilna naprava, lokacija velike jurte – bodočega izobraževalnega prostora, lokacije drugih jurt za bivanje, senik (gospodarsko poslopje, kot tudi socialen prostor), šotorišča za dodatne goste in območja sajenja dodatnih dreves. Razgibana dva hektara pokrajine nam pri tem dajeta veliko navdiha in možnosti. Trudimo se, da se bodo elementi med seboj najbolj podpirali in da bodo služili nam ter viziji prostora. Želimo si, da dihajo, da je med njimi dovolj prostora, kot tudi zasajenih dreves in rastlin, kar daje posebno vzdušje zasebnih kotičkov v sožitju z naravnimi elementi.

Poleg načrtovanja smo vzpostavili večji vrt brez prekopavanja, manjšo njivo in zeliščni vrt, ter na njih pridelali veliko domače hrane in semen za prihodnja leta. Posadili smo veliko jagodičevja in divje hrane (čemaž, divji šparglji), poskrbeli za star sadovnjak ter posadili nekaj mladih dreves (predvsem orehov, kakijev in drugih). Uspešno smo gostili prostovoljce preko mreže WOOF in portala Workaway. Zadnja dva prostovoljca sta se odločila, da bosta bivala z nami do pomladi ter nam pomagala postaviti veliko khazastansko jurto. Sončna in prepišna lega zelo podpira trajnost jurt, zato sta pri nas “zrasli” že dve, kmalu pa bo še ena. Namenjene so predvsem bivanju prostovoljcev, skupnim prostorom in začasnemu bivanju medtem, ko obnavljamo staro kmečko hišo.

Kakšne so naše sanje za prihodnje?

Ustvariti podporno okolje za učenje in širjenje sonaravnega bivanja, trajnostnega načina življenja in osebnega razvoja, učenje permakulture kot celostnega načrtovanja, širjenja znanja o naravni gradnji, vzpostavljanje celostne pedagogike, izkustveno in doživljajsko učenje otrok ter mladih. Delujemo po principu opolnomočenja in vključevanje vsakega posameznika (tudi socialno in ekonomsko ranljivejših). Še naprej si želimo gostiti glasbene in ustvarjalne dogodke ter delavnice.

V praksi to pomeni nadaljevati samooskrbo z vrtom, sadovnjakom in gozdnim vrtom ter predajati to znanje naprej na mlajše generacije. Širimo tudi domača in kvalitetna semena vrtnin, kot tudi eksotične sorte dreves in grmovnic. Poleg tega bi radi vzpostavili še poligon naravne gradnje, preko katerega si želimo eksperimentirati z različnimi tehnikami gradnje, ter ljudem ponuditi izobraževalne delavnice o naravni gradnji.

Poleg izobraževanja nam je pomembna tudi celostna in izkustvena pedagogika. Da mladi, otroci in odrasli preko daljšega (od par dnevnega do par mesečnega) sobivanja in soustvarjanja na domačiji pridobijo izkušnjo, ki jo v tistem trenutku potrebujejo in ki jim pomaga pri njihovih nadaljnjih korakih v življenju. To se lahko zgodi preko različni pedagoških taborov, delovnih akcij, počitnic za otroke, kot tudi preprostega krajšega ali daljšega sobivanja z nami.

Kljub vsem velikim načrtom, pa si predvsem želimo radostnega in preprostega sobivanja med nami – da si znamo predati in podeliti to kar potrebujemo, da se lahko preko sobivanja medsebojno podpremo, da drug drugemu kdaj povzročamo izzive in s tem rastemo. Prisluhniti želimo naravi, dovoliti, da nas njena tišina okrepi, navdihne in da soustvarjamo z njo. Predvsem pa se želimo v življenju ustaviti in užiti preproste lepote trenutka.

Spisala Prija Barbara Balan