Datum objave: 15. maj 2018Kategorija: Društvo

Vaški vrt v Smledniku – permakulturni skupnostni vrt v zgodovinskem kraju nad Ljubljano

Pred dvema letoma se je na PDCju v Ljutomeru zaiskrilo. Bolj ko smo se pogovarjali o permakulturnih načelih, bolj je bilo jasno, da so naša dediščina, saj so jih upoštevale vse generacije pred nami. O povezovanju permakulture, tradicije in današnjih potreb ljudi piše članica društva, Urška Sešek.

Iz arhiva.Iz arhiva.V diskusiji o mikroklimi sem se spomnila zanimivosti mojega domačega kraja, Smlednika, ki je do leta 1950 imel skupno pridelavo sadik zelenjave za vso vas. 'Flančniki' so bili na prisojnem, zavetnem bregu Save. Vedela sem, da lokalno Društvo za ustno zgodovino že več let v spomin na to tradicijo organizira v maju Flancanje, kulturno prireditev z izmenjavo sadik. Predsednica je moja znanka iz mladih let. Poiskala sem jo na FB in ji pisala, da bi rada izvedela več. Zelo je bila vesela in me povabila na občni zbor kmalu zatem. Tam sem omenila zamisel, da bi poleg izmenjave sadik obudili tudi same Flančnike.

Sanje o obuditvi Flančnikov

Sanje je v Zmajevem sanjanju treba deliti ☺ Članom se je zdela ideja zanimiva, čeprav smo takoj ugotovili, da se Flančnikov ne bo dalo obuditi v prvotni obliki. Najdlje je nato trajalo, da smo našli pravo zemljišče in dobili dovoljenje za uporabo. Zadali smo si, da bi vrt uredili spomladi 2018, saj letos kraj praznuje 900-letnico prve omembe v pisnih virih.

S pomočjo prostovoljcev (več kot 100), ki so prispevali delo, strokovne nasvete, rastline in druge donacije, ter s sodelovanjem preko 20 lokalnih organizacij (župnije, občine, KS, podjetij, šole, vrtca, turističnega in kulturnega društva) je tako 12. maja zaživel Vaški vrt v Smledniku.

Vrt, ko so bile sanje še v glavah.Vrt, ko so bile sanje še v glavah.

Vaški vrt

Otvoritev je bila v sklopu jubilejnega, 15.tega Flancanja. Izmenjavo sadik je spremljal bogat kulturni program: skupni nastop dveh krajevnih pevskih zborov (upokojenci in otroci), folklorni nastop, razstava zelišč in čajev, domače dobrote, razstava polstenih izdelkov in cvetja iz papirja, ter razstava otroških risb na temo krajevne kulturne dediščine. Vrt je otvoril Župan Občine Medvode ter blagoslovil župnik Župnije Smlednik.

Otvoritev uradnega dela. Otvoritev uradnega dela. Glavni namen vrta je krepiti skupnost. Seveda tudi ohranjati in razvijati znanja o vrtnarjenju in naravi. A predvsem je namen skupno veselje in ustvarjanje, kar smo vsi sodelujoči začutili že pri izgradnji in urejanju vrta.

Lepo se je videlo, kako uspešni smo lahko, ko se dopolnjujemo moški in ženske, stari in mladi (najmlajša pri sajenju je imela 5 let, najstarejša 78). In kako je preobrazba okolja tista vrsta projekta, pri kateri imajo vlogo prav vsi, znanje in ideje pa se spontano delijo v vse smeri.

100 rastlin iz 27 vrtov

Na vrtu raste preko 100 vrst rastlin, ki so tudi označene, največ je zelišč. Ena od posebnosti vrta je, da so vse rastline podarili krajani - prišle so s 27 vrtov iz celotne Krajevne skupnosti Smlednik, in zdaj skupaj rastejo in nas simbolično združujejo. Predstavljajo tudi bogastvo kulturnih rastlin, ki ga gojimo v okolici, kar je tudi zasluga tradicije Flancanja in medsebojnega izmenjevanja. Sedaj, ko je zbrano na vaškem vrtu za stalno, ga bomo še lažje plemenitili in ohranili za zanamce.

Raznolikost rastlin.Raznolikost rastlin.

Sodelujejo tudi otroci.Sodelujejo tudi otroci.

Permakulturna načela

Na vrtu smo upoštevali večino ključnih permakulturnih načel pri ureditvi in zasaditvi, pa tudi pri njegovem socialnem vidiku. V bodoče bodo vsi zainteresirani redno obveščeni o dogajanju na vrtu ter povabljeni k delovnim akcijam, druženju in izobraževanju, delitvi pridelkov in semen.

V govoru ob otvoritvi sem povedala eno od misli, ki se mi je na PDCju najbolj vtisnila v spomin "Za preživetje sistema, pa naj bo to ekosistem ali človeška skupnost, ni tako pomembno število členov, pomembne so povezave med njimi".

Hvala članom Društva za permakulturo in predavateljem na PDCju za navdih, 'sošolcu' Janu Tomšiču za izdelavo spiralne grede, in Tomislavu Gjerkešu za strokovne nasvete in dragoceno spodbudo.

Končna podoba skupnostnega vrta. Končna podoba skupnostnega vrta.

Trenutno vrt še ni bohoten, kar nekaj rastlin že cveti in jagode zorijo. Možno bo videti tudi redke in zanimive avtohtone rastline, večino bomo pustili rasti do polne zrelosti. Načrtujemo tudi vodene oglede, v neposredni bližini pa so tudi zgodovinske znamenitosti, čudoviti razgledi in razgibano naravno okolje. Prisrčno vabljeni v Smlednik!

Urška Sešek

Prispevek o dogajanju v Smledniku si lahko preberete tudi v NeDelu.