Datum objave: 05. marec 2019Kategorija: Društvo

Kaj smo počeli v letu 2018?

Leto smo začeli z januarskim srečanjem permakulturnih učiteljev na Sončnem griču v primorski vasici Hrvoji, kjer smo začeli kovati plane za 2018. Plani so bili ambiciozni, vendar nam jih je uspelo doseči.

Permakultura

V lanskem letu smo poudarek dali na izobraževanje javnosti o permakulturi. K temu nas je spodbudilo dejstvo, da večina ljudi permakulturo povezuje samo z vrtnarjenjem, ne pa s celostnim načrtovanjem človeških okolij in socialne dinamike. V ta namen smo organizirali okoli 30 predavanj ali delavnic na katerih smo udeležencem predstavljali idejo permakulture in kako izgleda, če jo uporabimo v praksi. Poleg dogodkov o permakulturi smo organizirali še različne praktične delavnice o različnih temah povezanih s permakulturo, kot so vrtnarstvo, sadjarstvo, o vzgoji gob, kompostiranju in drugih.

V sodelovanju z iniciativo Podružnica smo spomladi organizirali serjo predvajanj filma Seme: Zamolčana zgodba in s tem širili zavedanje o pomenu biodiverzitete avtohtonih sort uporabnih rastlin, ki so jih ustvarili naši predniki.

Otroci v permakulturi

Pomemben dosežek, ki bi ga radi izpostavili je, da smo lani uspešno zaključili z mednarodnim projektom Otroci v permakulturi (Children in Permaculture). V okviru projekta smo sodelovali pri razvoju gradiv, učinih priprav, popisu dobrih praks in mnogih drugih aktivnostih, katerih namen je bil ugotoviti, kako najboljše prenesti permakulturo v šole in vrtce. Še posebej smo ponosni na priročnik Otroci v permakulturi. Ogledate si ga lahko tukaj: https://goo.gl/EKF3tN  

Rezultate mednarodnega projekta smo že začeli implementirati na lokalni ravni. Izvedli smo izobraževanja za pedagoške delavce in svoje delo predstavljali na konferencah. Šolam in vrtcem nudimo podporo pri načrtovanju učnega okoliša in spodbujamo pouk na prostem. Uspešno že sodelujemo z OŠ Ljutomer, Cvetka Golarja, Vrtcem Logatec in Vrhnika ter Zavodom za gluhe in naglušne Ljubljana.

Tečaj permakulturnega načrtovanja

Kot vsako leto do sedaj smo tudi v 2018 organizirali tečaj permakulturnega načrtovanja (Permaculture Design Course), tokrat prvič na kmetiji Veles. Tečaj predstavlja osnovno izobrazbo v permakulturi, kjer udeleženci spoznajo permakulturo tako v teoriji kot v praksi. Tako za nas, kot za vseh 20 udeležencev je bil tečaj nepozabna izkušnja.

Kmetijsko-živilski sejem AGRA 2018

Lani smo bili ponovno prisotni na kmetijsko živilskem sejmu AGRA v Gornji Radgoni. Že tradicionalno smo začeli s pripravami na sejem julija, ko smo na našem permakulturnem poligonu organizirali delovne počitnice. Na “počitnicah” smo pripravili program za sejem AGRA, uredili in dopolnili naš permakulturni poligon. Na samem sejmu smo izvedli obširen program predavanj in delavnic o temah povezanih s permakulturo. Še posebej smo ponosni na drugi dan AGRE, ki smo ga posvetili regenerativnemu kmetovanju. Ob tem bi se radi zahvalili vsem povabljenim predavateljem, saj je ravno zaradi njih bil program raznolik in poučen!

Poleg omenjenih stvari smo počeli še mnogo drugega. Nekatere izmed teh so:

  • Na Sončnem griču v Hrvojih smo izvedli dvodnevno delavnico o osnovah permakulture -  Mala šola permakulture.
  • Sodelovali smo na Climathonu v Novi Gorici, kjer smo udeležence usmirjali pri razvoju njihovih rešitev. Cilj tekmovanja je bilo ugotoviti, kako vzpostaviti knjižnico semen, ki bo delovala v Knjižnici Franceta Bevka v Novi Gorici.
  • Naši člani so se udeležili številnih izobraževanj in mladinskih izmenjav v tujini, kot so Bridgedale 360 v Nemčiji, Design Your Life v Španiji, Regenerative Landscape Design Course v Bolgariji, Permaculture Trainers v Nemčiji in Permaculture Youth Summer University v Švici.
  • Na Vranskem smo v graščini Podgrad organizirali praktično izobraževanje o naravni gradnji v katerem smo s slamnatimi balami izolirali podstrešje graščine.
  • Izvedli smo naravoslovni dan o vrtu v sodelovanju z OŠ Lila in Študentskimi skupnostnimi vrtovi. Sodelovali smo pri organizaciji Festivala prostora v Centru sonaravne gradnje, Gnezdo.
  • Sodelovali z društvom Trajna in Biotehnišno fakulteto