Datum objave: 03. januar 2018Kategorija: Izobraževanje

Mladinska izmenjava - It's Our Future

Med 8. in 16. decembrom je v Italiji blizu Torina, natančneje v samostanu Abbazia Santa Fede potekala mladinska izmenjava It’s Our Future. Izmenjavo je organizirala mednarodna skupina permakulturnikov in mladinskih delavcev Youth in Permaculture, katere namen je mladim približati permakulturo kot pristop za reševanje izzivov, ki nam jih v sodobnem svetu prinaša življenje. V Italiji se je zbralo 56 mladih iz Italije, Slovenije, Velike Britanije, Portugalske, Španije, Francije, Hrvaške, Makedonije, Nizozemske, Danske in Madžarske. Slovensko ekipo na izmenjavi je sestavljalo šest udeležencev iz Slovenije in dva iz Hrvaške.

Vsak dan smo začeli z jutranjim krogom, kjer smo se uskladili glede poteka dneva.Vsak dan smo začeli z jutranjim krogom, kjer smo se uskladili glede poteka dneva.Glavna tema mladinske izmenjave je bila permakultura. Spoznavali smo jo skupaj z udeleženci in raziskovali načine kako bi jo lahko uporabili za reševanje izzivov s katerimi se v vsakdanjem življenju soočamo. Poleg osnov permakulture smo skozi praktične delavnice spoznavali kako jo uporabiti na področju energetike, ekonomije, pridelave hrane in v gradnji. Tekom izmenave so imeli udeleženci dodatno nalogo, da v nacionalnih skupinah pripravijo permakulturni načrt kako bodo po izmenjavi ostali povezani. Določiti so morali vizijo, konkretne korake in kako jim pri tem lahko pomaga YIP. Pri tem so morali upoštevati etiko permakulture ter uporabiti vsaj dva permakulturna načela.

Na raznolikih aktivnostih smo spoznavali permakulturo, sociokracijo in druge sorodne teme.Na raznolikih aktivnostih smo spoznavali permakulturo, sociokracijo in druge sorodne teme.Velik poudarek smo dali medsebojni kulturi bivanja. Skupaj smo določili vrednote in pravila s katerimi smo se vsi strinjali in so zagotavljala skladno bivanje med vsemi prisotnimi. Udeleženci so skrbeli tudi za čistočo, dokumentiranje, pomoč trenerjem, itd. Rezultat skupnih dogovorov je bil, da je izmenjava kljub velikemu številu udeležencev potekala nadvse gladko in brez zapletov.

Cilji mladinske izmenjave It’s Our Future

  • Raziskati trenutno življensko situacijo in izzive mladih in s sodelovanjem poiskati možne rešitve.
  • Ugotoviti kako si lahko pri reševanju izzivov pomagamo s permakulturo.
  • Delitev in spoznavanje dobrih praks za osebni razvoj in ustvarjanje smiselne in trajnostne življenjske poti.
  • Ustvarjanje omrežja med udeleženci, ki bo služilo nadaljnji medsebojni podpori.
  • Izboljšanje naših veščin sodelovanja in večanju samozavesti.
  • Spodbuditi aktivno delovanje mladih v širši družbi.

O projektu Mladi v permakulturi - Youth in Permaculture

Prvo mednarodno srečanje, kjer se je projekt Mladi v permakulturi začel.Prvo mednarodno srečanje, kjer se je projekt Mladi v permakulturi začel.Ideja o projektu Mladi v permakulturi je nastala tekom Evropske permakulturne konvergence v Bolseni (september 2016). Povod zanjo je bilo opažanje, da na permakulturni konvergenci, ki se je je udeležilo nad 500 udeležencev iz celotne Evrope, praktično ni mladih pod 25 let, kljub temu, da se veliko mladih ukvarja s permakulturo. Pobudnikom projekta se je to zdelo nedopustno, saj so ravno mladi tisti, ki bodo nadaljevali in razvijali naše delo, zato je pomembno, da jih znamo vključiti in podpreti. Aprila 2017 so v Španiji blizu Barcelone organizirali prvo mednarodno srečanje na katerem se je izoblikovala skupina permakulturnikov in mladinskih delavcev in si nadela ime Youth in Permaculture (Mladi v permakulturi). Na srečanju sva sodelovala tudi predstavnika Društva za permakulturo Slovenije, Primož Turnšek in Alex Eržen. Oblikovali smo osnovne smernice projekta, ustanovili delovne skupine in določili vizijo.

Živimo v svetu, kjer so mladi opolnomočeni in ustvarjajo izpolnjujoča, prilagodljiva in zabavna življenja polna upanja, ki jih navdihuje permakultura.

Udeleženci smo pomagali lokalni humanitarni organizaciji pri pakiranju zabojnika namenjenega v Senegal.Udeleženci smo pomagali lokalni humanitarni organizaciji pri pakiranju zabojnika namenjenega v Senegal.Kot prvi dogodek smo za mlade organizirali mladinsko izmenjavo It’s Our Future. V bližnji prihodnosti pa bomo za mlade in skupaj z mladimi organizirali še različne tečaje o permakulturi in sociokraciji, družabna srečanja in druge priložnosti za učenje in povezovanje, nudili podporo pri razvoju projektov, ki se jih udeleženci naših dogodkov domislijo in skrbeli za komunikacijo in mreženje med udeleženci naših dogodkov.

 

Spletna stran YIP: http://www.youthinpermaculture.org/

Facebook stran YIP: https://www.facebook.com/youthinpermaculture/

Udeležene organizacije

Permamed.org - https://www.facebook.com/PermaMed/
Escola Kumar - https://www.facebook.com/escolakumar.org/
Boodaville https://www.facebook.com/boodaville/
Permacultura Barcelona - https://www.facebook.com/PermaculturaBarcelona/?ref=br_rs
Permacultura Íberahttp://www.permaculturaibera.org/
Horton Community Farm - https://www.facebook.com/hortoncommunityfarm/?ref=br_rs
Permaculture Association UK - https://www.permaculture.org.uk
Platforma Kalen - https://www.facebook.com/platforma.kalen/
Playing For Change Occitaniehttps://www.playingforchangeoccitanie.org
AMURT / Ananda Kalyani - www.anandakalyani.orgwww.amurt.pt

Projekt je bil sofinanciran s strani programa Europske unije Erasmus+.