Datum objave: 09. april 2021Kategorija: Društvo

Mladinska izmenjava "Let's Regenerate"

Mladinska izmenjava "Let's Regenerate" [09. - 15.04. 2019] se je odvijala na zelo zanimivem prostoru. Pod okriljem iniciative YIP- Youth in permaculture, se je južno od Barcelone odvila izmenjava z zelo zanimivo tematiko regeneracije prostora z izjemno močnim elementom “Food Forest”.

TAM KJER RASTEJO STARE OLJKE


"Every little plant in my garden is happy every little plant in my garden is well.
I am so glad every little plant in my garden is happy and well."

Pod španskim soncem, med starimi oljkami, daleč stran od onesnaženih in glasnih mest, se je v  ekološki vasici Bodaville zbralo več kot 30 mladih udeležencev iz različnih koncev Evrope. Različnih kultur in idej, a s skupnim ciljem – da posadijo gozdni vrt.

Slovenijo je predstavljalo pet različnih in kreativnih posameznikov ter mladinska vodja.
Udeleženci se med seboj nismo poznali, a tako kot narekuje eno izmed permakulturnih načel – povezovanje elementov – , smo se med sajenjem in povezovanjem različnih rastlinskih in živalskih vrst povezali tudi mi.
Celotni teden smo ob profesionalnem mentorstvu Južno-Afriške vodje projekta Kate Curtis
jutra preživeli v stiku z naravo in zemljo. Z ljubeznijo, sočutjem in nego smo ne glede na vremenske razmere, ki so iz skozi dan nihale od pripekajočega sonca, do hladnega vetra, obdelovali sušna tla regije Matarranya.
Na prašne in umazane obleke se nismo ozirali, tudi zažgana lička in občasno zmrznjeni prsti nas niso ovirali. Skoncentrirani na naš projekt smo skozi celotni teden dosegli naš cilj in posadili vsa drevesa. Poleg sajenja pa smo se v popoldanskem in večernem času posvetili tudi učenju prvin načrtovanja, naravne gradnje, o tem katere sorte podpirajo določena drevesa, o tem katere rastline potrebujejo več in katere manj svetlobe in kako se soočiti z sušno zemljo.
Naučili smo se tudi o afriškem “zai kompostiranju”, ter vse naše biološke odpadke, ki so nastali pri kuhanju slastnih veganskih obrokov, vrnili nazaj v zemljo in tako ustvarili obnovitveni cikel.
Za konec se je uresničila tudi naša močna želja, saj je ravno na dan poslavljanja močno deževalo in tako podprlo sadike, na njihovi poti rasti.

Naš tedenski projekt smo predstavili sovaščanom in v vas povabili tudi okoliške kmetovalce, ter jim razložili permakulturna načela, ki smo jih pri delu uporabili. Ravno tako smo se z njimi povezali ob večerih,  saj je vsak večer ena izmed držav udeleženk predstavila svojo kulturo, z narodnimi plesi, anekdotami, glasbo in tradicionalno hrano.

Ne zgolj gozdni vrt, ki uspešno raste skozi letne čase, tudi skupno kuhanje obrokov, prepevanje za posajene sadike, podeljena znanja in zgodbe, so tisto, kar bo udeležence večno povezovalo. 


Skrb za zemljo, skrb za ljudi in pravičen delež - to je permakultura.

Dijana Čataković 

Photo: Seagram Seven