Datum objave: 23. september 2017Kategorija: Dogodki

Permakultura na sejmu AGRA

Društvo za permakulturo Slovenije je bilo znova prisotno na sejmu AGRA. Tam skrbimo za lasten prostor, ki ga je v sodelovanju s Pomurskim sejmom razvil permakulturni načrtovalec Tomislav Gjerkeš. Hišica iz slame s krušno pečjo, vrt brez prekopavanja, sadovnjak in ostali elementi so obiskovalce naše stojnice popeljali v svet permakulture.

Letos smo pripravili raznolik nabor delavnic in predavanj o permakulturi in temah povezanih z njo. Vsak dan smo imeli predstavitve permakulture, tistim z bolj specifičnimi vprašanji pa smo svetovali glede vzpostavljanja permakulturnih sistemov in jim pomagali pri načrtovanju le teh.

Naravna gradnja

Soboto smo namenili naravni gradnji. Povabili smo različne strokovnjake, ki se z naravno gradnjo ukvarjajo v Sloveniji.  V sklopu predavanj o naravni gradnji so predavatelji udeležence popeljal v sodoben izraz gradnje bivališč iz naravnih materialov. Predavatelji so povezani preko neformalnega združenja za naravno gradnjo, ki sledi štirim osnovnim korakom naravne gradnje: naročnik - načrtovalec - izvajalec - izobraževalec. Predavanja so se tematsko povezovala tako, da smo v enem dnevu udeležencem prikazali celostno sliko slovenske naravne gradnje.

Predavatelji, ki so predstavljali naravno gradnjo so bili:

  • Janez Jordan in Petra Jazbec s Kmetije Veles

  • Arhitekt Anton Žižek, biro Superform

  • Robert Veselko, arhitekturna pisarna RVA

  • Darko Ipša, I kons d.o.o.

  • Andrej Adamič, podjetje za gradnjo z naravnimi materiali Mirabilis d.o.o.

Skrb za rodovitnost tal

Aljaž Plankl predava o vročem kompostiranju. Aljaž Plankl predava o vročem kompostiranju. Vsak vrtnar ve, da je kompost neprecenljiv. S pomočjo komposta imamo na vrtu vsako leto bolj zdrava in rodovitna tla. Ključ do uspeha pa je namensko kompostiranje. Aljaž Plankl, permakulturni načrtovalec in član društva je predstavljal različne tehnike kompostiranja, osrednje mesto pa je letos zavzela tehnika vročega kompostiranja. S to tehniko lahko pridelamo kompost visoke kvalitete v pičlih 18 dneh. Če takšen kompost primerno uporabimo na vrtu, naredi veliko razliko v kvaliteti tal ter posledično izboljša zdravje rastlin in pridelke, ki nam jih dajejo.

Predavanje o biooglju dr. Tanje Bagar. Predavanje o biooglju dr. Tanje Bagar. Poleg kompostiranja smo kot način izboljšave tal predstavljali tudi biooglje. Dr. Tanja Bager, mikrobiologinja in vodja inštituta ICANNA je predavala o znanstveni plati biooglja in razložila mehanizme s katerimi le ta izboljša tla. Za obiskovalce smo pripravili tudi praktični prikaz, kako lahko vsak doma ustvari kvalitetno biooglje. Primož Turnšek, permakulturni načrtovalec in predsednik društva je predstavil uporabo preproste peči iz kovinskih sodov in svetoval, kako tako pridelano oglje uporabimo na vrtu.  

 Nasvete kako narediti biooglje in kompost s tehniko vročega kompostiranja si poglejte v pripetem dokumentu.

Otroci v permakulturi

Skupina članov društva, Lara Kastelic, Tina Pernuš in Kristina Urbanč, ki so del mednarodnega projekta Otroci v permakulturi so za naše najmlajše obiskovalce pripravile sklop delavnic in nudile varstvo otrok, med tem ko so se starši posvečali dogajanju na sejmu AGRA. Cilj projekta Otroci v permakulturi je narediti učenje permakulture zanimivo ter primerno tudi za otroke. Poleg tega pa se tekom projekta razvijajo načine kako v šolski pouk vključiti naravo, šolske vrtove in učilnice na prostem. Več o projektu si lahko preberete tukaj.

V sklopu dogodkov povezanih s projektom Otroci v permakulturi je prof. dr. Urška Sešek predstavila svoj novi učbenik za angleščino, namenjen dijakom kmetijskih in vrtnarskih šol, English for Horticulture 1.

10. letnica semenarne Amarant

Fanči Pedrih predava o biodinamiki. Fanči Pedrih predava o biodinamiki. Vsako leto na sejmu AGRA sodelujemo z biodinamično semenarno Amarant, ki je letos praznovala deseto obletnico delovanja. Semenarna Amarant opravlja pomembno vlogo pri ohranjanju raznolikih lokalnih in avtohtonih semen v Sloveniji. Fanči Perdih, ustanoviteljica Amaranta, je na našem vrtu predstavljala vlogo kvalitetnih semen in kako z uporabo biodinamičnih metod skrbeti za vrt. Rastline, ki rastejo v našem vrtu je priskrbela semenarna Amarant in so del ponudbe semen, ki jih prodajajo.  

Za konec

Letošnja AGRA je bila vsekakor uspeh. Poleg organizacije delavnic in predavanj skozi katere smo širili znanje o permakulturi, smo spoznavali in se povezovali z drugimi posamezniki in organizacijami, ki se v Sloveniji ukvarjajo z različnimi aspekti trajnostnega in regenerativnega kmetijstva, etičnim podjetništvom in drugimi praksami. Se vidimo prihodnje leto na sejmu AGRA. Načrti za razvoj našega prostora so veliki!