Kategorija: Izobraževanje

Spletni tečaj: Mala Šola Permakulture

2021. Oceani se dvigajo, vremenske katastrofe so del našega vsakdana. Cene kvalitetne hrane, goriva in drugih osnovnih dobrin rastejo - medtem pa multimilijonarji hodijo na izlete v vesolje. Kaj se dogaja? Ne vemo. Zdi se nam, da ti tudi ne. Zate nimamo rešitev - imamo pa opcije.

ponedeljek, 31. jan. 2022
12:00
petek, 30. sep. 2022
13:00

Dogodek se je končal pred enim letom.

Kaj je permakultura?

Permakulturniki za permakulturo nimamo poenotenega razumevanja. Velja dejstvo, da ima vsak svojo permakulturo. In imenuje se lahko permakulturno le, če upošteva njene osnove izhajajoč iz besede same:

perma- kar pomeni permanentno, trajnostno oz. ki obstaja neomejeno dolgo obdobje (SSKJ)

in

-kultura, ki je skupek dosežkov, vrednot človeške družbe kot rezultat človekovega delovanja in ustvarjanja (SSKJ).

Zgodba

Po letih raziskovanj in preizkušanju različnih trajnostnih praks smo dobili idejo, da le-to delimo naprej s tabo. Razmišljali smo, kako oblikovati naša spoznanja, da bi bila dosegljiva več ljudem, hkrati pa pustiti odprte možnosti raziskovanja za vse nas.
Tako se je porodila ideja o oblikovanju spletne Male šole permakulture, kjer permakultura s svojim širokim spektrom področij, predstavlja osrednjo nit raziskovalnega izobraževanja. Začeli smo graditi program osnov permakulture in se s to idejo prijavili na razpis Erasmus+ projekta za mlade. Projekt je bil odobren.

Kaj je namen projekta Mala šola permakulture?

Namen spletne Male šole permakulture je prikazati osnove permakulture, jih približati ljudem in predstaviti možnosti, ki jih predstavlja za oblikovanje boljše, kakovostnejše in lepše prihodnosti ter s podano vsebino posameznike spodbuditi, da tudi sami začnete razmišljati o novo nastajajoči kulturi, ki jo nenazadnje kreiramo sami.


Kaj spoznam na spletni Mali šoli permakulture?

Program je zasnovan v dveh delih.

Prvi del je raziskovalno izobraževalne narave, kjer učitelji permakulture predstavimo osnove. Udeleženci se spoznate z etikami, principi, področji permakulture, zgodovino in osnovami drugih pripadajočih vsebin, kot so:

 • osnove ekologije: Kako s svojim delovanjem vplivamo na okolje?

 • osnove naravne gradnje: Kaj je to in kako postati naravni graditelj?

 • osnove permakulturnega načrtovanja: Kako ga lahko uporabim na svojem primeru?

 • bivanjska kultura: Kaj je to in kako jo sam sooblikujem?

 • zmajevo sanjanje: Predstavitev modela trajnostnega vodenja skupinskih projektov!

 • skupnosti in ekovaška naselja: Prednosti in slabosti življenja v skupnosti!

 • gozdni vrt: Primer permakulturne tehnike trajnostnega gospodarjenja s posestvom!

 • druge tehnike in vsebine skozi oči permakulture …

Pripadajoče vsebine z zgornjega seznama bodo predstavljene splošno, potem pa lahko, glede na interes skupine, posamezno temo spoznamo bolj poglobljeno.

Drugi del programa je zasnovan na individualnem ali skupinskem samostojnem delu na lastnih idejah ali projektih, katere s pridobljenimi znanji udeleženci razvijate s pomočjo mentorjev permakulture. Če še nimaš lastne ideje, ne skrbi! Ideja se bo morda porodila med tečajem, če ne pa se lahko pridružiš projektu drugega udeleženca_ke.

Komu je namenjena spletna Mala šola permakulture?

Spletna Mala šola permakulture je namenjena vsem, ki vas zanimajo trajnostne vsebine, ki bi radi s svojim delovanjem spremenili svet na boljše, zase in za svoje potomce, in bi se radi spoznali s trajnostnimi teorijami in praksami.

Namenjena je mladim med 17 in 30 let, ki bi radi svojo ustvarjalno in/ali aktivistično energijo uporabili modro, premišljeno in s kar največ dejanskega efekta v družbi.

Namenjena je vam, ki niste našli svojega mesta v krutem svetu tekmovanja in verjamete, da je sodelovanje trajnostna pot.

Za tiste, ki vas ni strah biodiverzitete in bi radi drugačne prakse uporabili v svojem vsakdanu.

Zato, da se bomo vsi imeli kar se da lepo, iščemo udeležence ki:

 • sanjajo o zeleni prihodnosti in so za to pripravljeni vložiti 2 - 3 ure dela na teden (cca. 1h učenja/samostojnega raziskovanja + cca. 1 ura skupnega dela/debate v skupini z mentorjem)

 • jih srbijo prstki in imajo željo po soustvarjanju s somišljeniki - soustvarjanju nečesa kar koristi vsem (osebam, rastlinam, žuželkam, planetu!)

 • imajo voljo spoznati permakulturnike in druge interesente v živo ter se povezati v mrežo (udeležba na srečanjih v živo, eno v februarju in eno v septembru)

 • imajo možnost spremljanja tečaja preko interneta (če ne, ti bomo pomagali ;) )

 • so zreli in odgovorni do sebe in drugih, ter do dogovorov znotraj skupine

 • se aktivirajo na lastnem projektu tudi po on-line izobraževanju z mentorsko podporo, do septembra

Kaj udeleženci dobite?

Udeleženci, ki boste sprejeti na program, dobite:

 • 100% sofinanciran program
 • 16 urni tečaj o osnovah permakulture
 • mentorsko podporo pri razvoju ali vodenju svojih idej in projektov
 • 2/3 srečanji v živo
 • letno članarino v Društvu za permakulturo Slovenije
 • vključitev v permakulturno mrežo Slovenije

Kako poteka spletna Mala šola permakulture?

Udeležence, ki boste sprejeti v program spletne Male šole permakulture, čaka:

Spoznavni dogodek v živo

29. januar 2022, sobota, 10:00-18:00

Na spoznavnem dogodku bomo dali obraze k imenom, izrazili svoje potrebe in želje za tečaj in vzpostavili skupno kulturo bivanja. Seveda ne bomo pozabili tudi na praznovanje in zabavo.

Tečaj preko spleta

16 srečanj, 1 do 2 uri dela/teden, 1 srečanje/teden, predvidoma ob četrtkih v različnih terminih

Vsak teden boste dobili dostop do spletnih vsebin v slovenskem jeziku, ki vas bodo popeljale v en kotiček permakulturnega sveta. Tekom tedna boste vsebino predelali in raziskali v lastnem ritmu. Konec tedna bo sledilo spletno srečanje, kjer bomo temo predebatirali si medsebojno delili vtise in vpoglede na vsebino. Imamo šestnajst (16) srečanj preko spleta, vsak teden eno srečanje od februarja do maja, torej v trajanju štirih (4) mesecev.

Samostojni projekt

Udeleženci boste snov, ki jo bomo predelovali, sproti aplicirali na načrt vašega projekta. Projekt je lahko preprost, lahko je kompleksnejši, lahko pa uporabite obstoječega in ga pogledate s permakulturne perspektive.

Mentorska podpora

Z delom na samostojnem projektu boste udeleženci imeli možnost podpore mentorjev in mentork, ki vam bodo pri oblikovanju vašega projekta prisluhnili, vas pomagali usmeriti oz. boste skupaj lahko poiskali najboljšo rešitev za vaš primer. Trajanje mentorske podpore se začne z izobraževanjem preko spleta in se konča v septembru z zaključnim dogodkom v živo.

Zaključni dogodek v živo

September 2022

Na koncu projekta se ponovno srečamo v živo, kjer pogledamo nazaj in pregledamo, kaj se je dogajalo, si predstavimo opravljeno delo in pogledamo, kaj in kako bi lahko še sodelovali v prihodnosti, če bomo ugotovili, da nam je to blizu.

  Dostopnost

  Tečaj želimo narediti dostopen tudi tistim s telesnimi, geografskimi, časovnimi, finančnimi ali drugimi podobnimi ovirami. Vsebine bodo, kjer je to potrebno, prilagojene. Prav tako bomo potrebe udeležencev upoštevali pri organizaciji dogodkov. Za več informacij nas lahko kontaktirate na mala.sola@permakultura.si ali prek socialnih medijev.

  Vrednost programa

  • 16 urni program 320,00€
  • mentorska podpora 420,00€
  • srečanja v živo 2x140€=280,00€

  SUM 1020,00€

  Za vse udeležence je program BREZPLAČEN. Program financira Erasmus+.

  Prijava


  Kdo smo?

  Smo skupina petih mladih raziskovalcev življenja in družbe, ki smo našli svoje mesto v permakulturi. Permakulturo aktivno raziskujemo zadnjih 6 let, skupaj imamo tako 30 let izkušenj.

  Melanie Vuga

  Melanie je strastna permakulturnica in zagovornica preoblikovanja znanj in modrosti prednikov za potrebe življenja v 21. stoletju. Že leta organizira skupnostne dogodke, najraje izmenjevalnice oblek, poleg tega svoj čas investira v podnebni aktivizem. Trenutno poskuša vnašati permakulturne koncepte v prenovo klasične hiše iz 70ih. V prostem času se še rada uči različna ročna dela in igra s ponovno uporabo.

  Neža Novak

  Neža je raziskovalka narave iz višin drevesnih krošenj, ki svojo permakulturo oblikuje na mali hribovski posesti. Življenje razume kot igro, ki jo na mehak način pretvarja v ustvarjanje podpornega okolja tako za naravo, kot za ljudi. To uresničuje skozi skrb za drevesa in postopno zbiranje lokalnega semenskega materiala.

  Katja Štemberger

  Katja prepoznava potenciale permakulture v vsakem sistemu, za katerega si vzame čas in ga opazuje ter ocenjuje vire, ki se …

  Alex Eržen

  Čeprav resno prevzema vajeti družinske posesti v svoje roke, ki jo nadgrajuje z znanji permakulture, pa sam svojo permakulturo udejanja tudi skozi pripovedovanje zgodb v sliki in zvoku. V svojem delu raziskuje presečišča ekosistema in tehnologije ter išče ekološke niše drugačnosti in kvira znotraj socio-digitalnega organizma. Znotraj projekta opravlja operativne funkcije in tehnično podporo.

  Jošt Kozelj

  Permakulturni učitelj in načrtovalec, ki se je skozi spoznavanje permakulture našel pri raziskovanju človekovega potenciala. Zanimajo ga narava in naravni vzorci ter kako le-to lahko preslikamo na naše razmišljanje, delovanje družbe in vodenje projektov. Njegova strast je poučevanje trajnostnega modela projektnega vodenja (DragonDreaming) in coaching, ki posamezniku pomaga, da sledi svojemu poslanstvu in svojim sanjam.